Onderhoudtips

Doe het kunstgebit ’s nachts uit, in ieder geval het ondergebit. Uw kaak kan hierdoor beter ademen en wordt beter doorbloedt. Hierdoor gaat uw kaak ook minder snel slinken.

Masseer uw kaken onder de prothese dagelijks met een zachte borstel en lauw water en eventueel wat tandpasta. Vergeet hierbij ook uw verhemelte niet.

Reinig het kunstgebit dagelijks met een zachte borstel en afwasmiddel of groene zeep. Bij de drogist kunt u speciale protheseborstels kopen (ze liggen bij de tandenborstels) Spoel het kunstgebit hierna goed af. Reinig uw kunstgebit niet met tandpasta. Tandpasta is een licht schuurmiddel waartegen uw kunstgebit niet bestand is. Het kunstgebit zal langzaam slijten en wordt ruw en dof.

Als u een speciaal schoonmaakmiddel voor het kunstgebit gebruikt (bijv Steradent), houdt dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan en gebruik het maximaal 2 maal per week. Laat het gebit geen hele nacht in dit middel staan. Hierdoor kunnen verkleuringen ontstaan en worden de materialen waarvan uw kunstgebit is gemaakt langzaam zwakker.

Door het kunstgebit te reinigen boven een wasbak gevuld met water of een handdoek, zal uw gebit minder snel breken of beschadigen als het per ongeluk valt.

Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar de tandprotheticus. Wij zijn gespecialiseerd in het repareren en hebben de juiste materialen om dit op een voor u gezonde manier te doen. (secondelijm bijvoorbeeld is niet gemaakt voor gebruik in de mond en is giftig en vaak niet sterk genoeg)

Als u veel last hebt van tandsteen op uw kunstgebit dan kunt u het gebit een nachtje in natuurazijn laten staan. Spoel het daarna goed af. Gebruik in geen geval scherpe objecten als een keukenmesje om het eraf te krabben. Hiermee beschadigt u het gebit.